Maja Ognjenović (©MN Press)
Maja Ognjenović (©MN Press)

Maja Ognjenović: Već 15 godina pravimo uspehe, jedan od glavnih konkurenata smo za medalju

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.08.23. | 11:27

Kapiten odbojkašica jedva čeka da Evropsko prvenstvo počne

Još dva dana do polaska u Belgiju, još pet do prve utakmice odbojkašica protiv Ukrajine.

Srpkinje su 2017. i 2019. bile evropske šampionke, a 2021. su osvojile srebrnu medalju. Sada žele da se vrate na tron, ali su svesne da je čeka dugačak i težak put.

Izabrane vesti

U grupi u Gentu će odmeriti snage sa Ukrajinom, Slovenijom, Mađarskom, Poljskom i Belgijom.

"Ne volim da dajem izjave da li je grupa teška ili laka, da li smo mi favoriti ili ne", rekla je kapiten Maja Ognjenović. "Ženska srpska reprezentacija unazad 10 ili 15 godina kontinuirano pravi uspehe. Važimo za jednu ekipu koja će biti glavni konkurent za osvajanje medalja. U grupi ekipe kao što su Slovenija, Mađarska i Ukrajina – bez uvrede, ali su autsajderi. Meč sa Poljskom će odlučivati o našoj i njihovoj sudbini u daljem toku takmičenja".

Veruje Maja da sve zavisi od svetskih šampionki, jer ako one budu prave - problema neće biti.

"Mislim da treba da se osvrnemo na našu igru. U prethodnom periodu smo imali kvalitetne tri nedelje rada što na Palama, što u Beogradu. Evo i ove kontrolne utakmice sa Italijom, koliko god to rezultatski nije izgledalo kako smo mi planirali i hteli – sigurno da su ti mečevi bili od veliikog značaja i koristi za naš tim. Pa i ovi treninzi otvoreni, gde imamo međusobne obračune, verujem da će značiti".

Posle dugačkih priprema, odbojkašice jedva čekaju da takmičenje počne.

"U utorak putujemo na takmičenje. Nestrpljenje je veliko, jer ovaj period koliko god se iz ugla stručnog štaba činilo da je kratak i nedovoljan, moram da priznam da nama kao igračima to uvek predugo traje. Jedva čekamo da odemo na takmičenje i da krenu utakmice. Verujem da će forma biti tempirana da bude najbolja kada bude najpotrebnije. Kad pomislim gde je polovina juna kada smo krenule sa treninzima mi koje nismo igrale kompletnu Ligu nacija, deluje kao pre šest meseci. Prve dve utakmice su protiv Ukrajine i Slovenije, to su protivnici ispod našeg nivoa. To nam ide na ruku, da se lepo zahuktamo i otvorimo prvenstvo na najbolji mogući način".

Srbija je među favoritima, ali tu ima još ekipa koje dolaze za najvećim ambicijama.

"Uvek je slična priča i kada idemo na Svetsko prvenstvo, kao i na Olimpijske igre. Dobro, na OI ima 12 ekipa, na EP sada ima 24. Krug timova koji su u borbi za medalju je uvek isti. Preti opasnost od Italije, Poljske... Ima mnogo kvalitetnih timova koji su pokazali da u raznim fazama takmičenja mogu da priprete. Ne mogu nekog konkretno da izdvojim. Nivo odbojke se u Evropi podigao, a mislim da sam kompetentna da pričam o tome, jer kad smo krenuli neke 2005. godine, pa se nizala 2007, 2009, 2011... Odbojka se promenila kao igra, tako da ne mogu nikoga da izdvojim. Ali, četiri do pet timova će ravnopravno konkurisati na medalju. Mi treba da budemo fokusirane na nas i našu igru, da se izborimo za ono što smo vredno trenirale celog leta", zaključila je Maja Ognjenović.



tagovi

Maja Ognjenovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara